Chleb w nowej odsłonie
Psst!! Szybka wrzutka na poniedziałek, na dobre rozpoczęcie tygodnia... Pamiętacie mój chleb bezglutenowy, z niskim indeksem glikemicznym, z tego przepisu? Otóż ostatnio opracowałam recepturę na jego odmianę. Wychodzi bardzo smacznie! Zobaczcie:
Składniki
- 100 ml mleka
- 20-25 g świeżych drożdży
- 200 g mąki gryczanej
- 100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 40 g łusek babki jajowatej lub nasion babki płesznik
- 10 g otrębów owsianych bezglutenowych + do wysypania formy
- solidna garść (albo dwie) orzechów laskowych
- 5-6 g błonnika ziemniaczanego
- 10 ml oliwy z oliwek
- 1-1,5 łyżeczki soli
- masło do natłuszczenia formy
- 300 ml ciepłej wody
Zakolorowałam te punkty, które się zmieniły. Wszystko robimy jak w poprzednim przepisie. Jeśli chcecie, możecie posiekać orzechy - ja wrzucam w całości. I jeszcze uwaga dotycząca błonnika ziemniaczanego: nie mylcie go ze skrobią ziemniaczaną, której przy insulinooporności nie powinno się jeść! Błonnik ziemniaczany, dodany nawet w niewielkiej ilości, zwiększa elastyczność chleba.
W tej wersji pieczywo ma nieco bardziej charakterny smak, a lekko chrupiące orzechy to bajka ;) Spróbujecie?
Komentarze
Prześlij komentarz