Chleb w nowej odsłonie

Psst!! Szybka wrzutka na poniedziałek, na dobre rozpoczęcie tygodnia... Pamiętacie mój chleb bezglutenowy, z niskim indeksem glikemicznym, z tego przepisu? Otóż ostatnio opracowałam recepturę na jego odmianę. Wychodzi bardzo smacznie! Zobaczcie:

 Składniki

  • 100 ml mleka
  • 20-25 g świeżych drożdży
  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 40 g łusek babki jajowatej lub nasion babki płesznik
  • 10 g otrębów owsianych bezglutenowych + do wysypania formy
  • solidna garść (albo dwie) orzechów laskowych
  • 5-6 g błonnika ziemniaczanego
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • masło do natłuszczenia formy
  • 300 ml ciepłej wody

Zakolorowałam te punkty, które się zmieniły. Wszystko robimy jak w poprzednim przepisie. Jeśli chcecie, możecie posiekać orzechy - ja wrzucam w całości. I jeszcze uwaga dotycząca błonnika ziemniaczanego: nie mylcie go ze skrobią ziemniaczaną, której przy insulinooporności nie powinno się jeść! Błonnik ziemniaczany, dodany nawet w niewielkiej ilości, zwiększa elastyczność chleba.

W tej wersji pieczywo ma nieco bardziej charakterny smak, a lekko chrupiące orzechy to bajka ;) Spróbujecie?



Komentarze

Popularne posty