Deser jak drugie śniadanie

 



Składniki (2 porcje):

Warstwa 1
  • małe opakowanie tofu jedwabistego
  • pół banana
  • kopiasta łyżka wiórków kokosowych
  • kopiasta łyżka kakao naturalnego
  • 2 czubate łyżeczki cukru kokosowego
Warstwa 2

  • pół banana 
  • garść suszonych wiśni
Co będzie potrzebne: blender, miseczki, drobne sitko, pucharki, zamrażarka

Odsącz tofu - możesz wyłożyć je na sitko o drobnych oczkach zawieszone nad miseczką i czymś docisnąć.

Jeśli wiśnie są twarde, namocz je w gorącej wodzie (przez co najmniej pół godziny).

Do naczynia blendera wsyp wiórki kokosowe, kakao i cukier kokosowy, dodaj pokrojoną połówkę banana i porządnie odsączone tofu. Zmiksuj na gładki krem i przełóż go do dwóch pucharków. Nie musisz myć naczynia.

W następnej kolejności zmiksuj drugie pół banana z namoczonymi (i odsączonymi) wiśniami. Nałóż na pierwszą warstwę deseru.

Schłódź w zamrażarce i zajadaj!


Wskazówki:

Białkowa obecność tofu w deserze zwiększa uczucie sytości :) Rada z Vegepedii: Tofu jedwabiste (silken) pozbawione wody daje aksamitny krem. 

Wybierz dobrej jakości suszone wiśnie bez dodatku cukru. Wodę po moczeniu wiśni możesz wypić!

Cukier kokosowy ma znacznie niższy indeks glikemiczny niż cukier biały: 35 IG. Osoby zmagające się  insulinoopornością powinny sięgać po mniej dojrzałe banany.

Komentarze

Popularne posty